W dobie powszechnego stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin coraz częściej pojawiają się u ludzi różnego rodzaju choroby w obrębie np. układu pokarmowego czy hormonalnego. Postęp zwiększył plony roślin kosztem zdrowia człowieka. 

Coraz częściej konsumenci zaczynają szukać produktów, które nie będą przesiąknięte chemią. Szukają bardziej ekologicznej żywności, wyprodukowanej zgodnie z naturą lub z wykorzystaniem bezpiecznych, naturalnych preparatów. Na szczęście można zauważyć, że taka świadomość zaczyna pojawiać się także bezpośrednio u producentów, którzy także zaczynają szukać alternatywny dla chemii. W związku z tym, coraz więcej słychać o wykorzystaniu naturalnych, mikrobiologicznych preparatów, które są bezpieczne dla zdrowia człowieka. 

Mikroorganizmy w glebie

Mikroorganizmy glebowe to bardzo ważny element gleby, bez nich uprawa roślin nie byłaby możliwa. Odpowiadają one na przykład za obieg materii organicznej, poprawę struktury gleby czy chociażby za jej napowietrzenie. Niestety stosowanie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin powoduje wyjaławianie się gleby z tych cennych istot, co skutkuje pogorszeniem się jakości gleby i spadkiem plonu. 

Zdrowa przyszłość to preparaty mikrobiologiczne 

Świadome korzystanie z dobrodziejstwa natury, wykorzystanie naturalnego potencjału mikroorganizmów jest w modzie. Coraz częściej ludzie korzystają z naturalnych form ochrony roślin, chcą przy tym wspomagać rozwój mikroorganizmów glebowych, które sprzyjają zwiększeniu plonu roślin. 

Preparaty mikrobiologiczne od BIOaid

Wychodząc naprzeciw potrzebom jako BIOaid oferujemy wiele produktów, które dzięki odpowiednim, wyselekcjonowanym szczepom bakterii i grzybów przyczynią się m.in. do wzmocnienia i rozbudowy systemu korzeniowego, poprawi odporność roślin. Nasze preparaty są dedykowane zarówno dla profesjonalistów jak i hobbystów, pod różne rośliny: rolnicze, ogrodnicze czy ozdobne. Z powodzeniem mogą być one stosowane przez cały okres wegetacji. 

Nasze preparaty mikrobiologiczne to gwarancja zdrowych upraw, zgodnie z naturą. 



W naszych preparatach znajdziesz:

  • Grzyby Trichoderma – wspomagają wzrost roślin, budowę silniejszego systemu korzeniowego oraz jej odporność. Grzyby zasiedlając ryzosferę ograniczają występowanie szkodliwych patogenów, dzięki enzymowi chitynaza oraz przyczyniają się do lepszego pobierania składników pokarmowych dzięki rozkładowi materii organicznej przez celulazę.
  • Bacillus subtilis  –  to bakterie, które tworząc biofilm chronią korzenie przed wnikaniem do nich patogenów. Mają zdolność przetwarzania fosforu na formę bardziej dostępną dla roślin, porpawiają wiązanie azotu oraz stymulują wzrost i rozwój rośliny. 
  • Azotobacter chroococcum – bakterie, które posiadają zdolność wiązania azotu atmosferycznego oraz syntezy niezbędnych roślinie substancji odżywczych.
  • Rhizobium – to bakterie, które współżyją z roślinami motylkowatymi, na korzeniach, których powodują powstanie brodawek. Wiążą one azot atmosferyczny i przekształcają do w formę akceptowalną przez rośliny.
  • Polyangium cellulosum – to bakteria, która jest w stanie rozłożyć celulozę
  • Bacillus thuringiensis – podczas tworzenia zarodników, bakteria ta wytwarza związki, które ograniczają rozwój szkodliwych patogenów.
  • Pseudomonas putida – jest to bakteria, która wytwarza substancje stymulujące wzrost rośliny oraz jej odporność na patogeny
  • S. cellulosae oraz S. griseoviridis to bakterie, które wytwarzają substancje hamujące rozwój patogenów